Connect with us

Gastronomi

Sebzelerin Kralı: Brokoli

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kendi ismini verdiği Youtube kanalı üzerinden “SEBZELERİN KRALI: BROKOLİ”  başlıklı bir video paylaştı.

Yayınlandı

on

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, kendi ismini verdiği youtube kanalı üzerinden yaptığı yayında brokolinin sağlığımıza olan katkılarını anllattı.

Video içerisinde brokolinin ilginç bir sebze olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Ya seversiniz, ya nefret edersiniz. Sevmeyenlerin sebebi pişerken kötü kokuyor olmasından kaynaklanıyor. Brokoli; Brassicaceae ailesi grubuna ait bir sebzedir. Bu ailenin diğer fertleri; karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, hardal, çin lahanası, turp ve rokadır. Bu sebzelerin pişerken kötü kokmasının sebebi içeriğindeki kükürtlü bileşiklerdir. Glucosinolate ve İzotiyosiyanat olarak adlandırılır. Bu bileşikler aynı zamanda brokolinin olağanüstü faydalarına neden olan maddelerdir. Brokolinin olağanüstü faydalarına neden olan en önemli iki madde vardır. Bunlardan ilki Sülforafan, ikincisi ise İndol-3-Karbinoldür. Bu maddelerin ortak özelliği çok güçlü anti kanserojen olmalarıdır. Özellikle Sülforafan doğada bilinen en güçlü doğal anti kanserojen maddedir.” dedi.

Sebzelerin Kralı Brokoli

Brokoliyi sebzelerin kralı yapan özelliklerden bahseden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “A, B, C ve K vitaminlerinden çok zengindir. Potasyumdan çok zengindir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi minerallerden zengindir. Liflerden çok zengindir. Kalorisi düşüktür. 100 gramı sadece 34 kaloridir. Proteinden zengindir. 100 gramında 3 gram protein bulunur. Antioksidanlardan çok zengindir. Biraz önce de bahsettiğimiz gibi güçlü anti kanserojen özellikleri vardır.” diye konuştu.

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu: “Brokolinin Barındırdığı Lifler Çok Önemli”

Brokolinin sağlığımıza olan etkilerine ve faydalarına değinen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu şunları söyledi, “Brokoli içerdiği lifler sayesinde bağırsaklardan su çekerek bir hacim oluşturur. Bu hacim, bağırsak hareketlerini tetikler, böylece kabızlığa karşı korur ve hatta tedavi eder. Yine bu lifler daha önce bahsettiğimiz bağırsaklarımızdaki faydalı probiyotik bakterilerin yegâne gıdasıdır. Biz o bakterilere iyi baktığımız takdirde, bol lifli yiyerek, onlar da karşılığında bize çok faydalı maddeler hediye ederler ve çok önemli sağlık özellikleri sunarlar. Kolesterol seviyelerinin düşmesine ve dengelenmesini sağlar. Şeker seviyesinin düşmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bağırsak duvarlarımızı besler güçlendirir, bu yolla birçok bağırsak hastalığı ve hatta kolon kanserine karşı koruma sağlar.”

Brokoli Obezite İle Savaşta Önemli Bir Koz

Brokolinin aynı zamanda obezite ile savaşta çok önemli bir koz olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yörükoğlu,  “Lifleri sayesinde kolesterol ve şeker dengeleyici özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda brokolideki bazı maddelerin yağların yağ dokusunda birikmesine engel olduğu bilinmektedir. Hatta yağ yakıcı özellikleri olduğuna dair önemli bilimsel kanıtlar vardır. Brokoli ve benzeri grubu sebzelerin aynı zamanda şeker hastalığı yani tip iki diyabet ile savaşta çok önemli silah vardır. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumundaki en önemli risk faktörleri şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, tansiyon gibi faktörlerdir. Kilo sorunu olanlar şeker ve kolesterol yüksekliği sorunu olanlar ve daha önemlisi sağlığına özen gösteren herkesin brokoliyi sofralarının baş tacı yapmalarında büyük fayda var.” dedi.

Kaynak: Gossip Türkiye ve BSHA (Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Reklam
Yorum Yapmak İçin Tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gastronomi

Aşırı Sıcaklarda Beslenme Önerileri

Diyetisyen Mekseliyna Adsız aşırı sıcaklarda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda önerilerde bulundu.

Yayınlandı

on

Yazar:

Aşırı sıcaklarda nasıl beslenmeliyiz ? Diyetisyen Mekseliyna Adsız, yaz sıcaklarında beslenme önerileri sundu.

Haziran ayı sıcaklık normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ortamında beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Mekseliyna Adsız, aşırı sıcak havalara karşı beslenme önerileri yaptı.

Doğru Beslenme İle Vücut Dengemizi Koruyabiliriz

Adsız, “aşırı sıcaklıklarda doğru beslenme ile sağlığımızı korumak ve vücut dengemizi sağlamak mümkün” diyerek özellikle yaz kızartması geleneğine ara verilmesini, aşırı yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmasını belirtti. Kurban Bayramı’nda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde olacağını vurgulayan Adsız, aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı’nda Nasıl Beslenmeliyiz?

Diyetisyen Adsız, bayramda sağlıklı beslenme için su tüketimine öncelik verilmesi gerektiğini belirterek, günde 2-3 litre su içmenin önemine dikkat çekti. Vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve, sebze ve tahıl ağırlıklı bir beslenme önerdi. Akdeniz diyeti ve zeytinyağlı yemekler, protein grubundan balık, çiğ veya fırında sebze, mevsim meyveleri ve salata tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Hangi besinler tüketilmeli?

Aşırı sıcaklarda yoğurt, ayran, cacık gibi içecekler tüketmenin önemini belirten Adsız, soğuk çorbaların da yaz için uygun olduğunu ifade etti. Kızartmalardan uzak durulması gerektiğini belirten Adsız, et tüketiminde ızgara, haşlama veya buğulama yöntemi ile pişirilmiş yağsız etlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Omega-3 kaynağı balığın haftada iki kez tüketilmesi gerektiğini de ekledi.

Tatlı tüketimi ve dikkat edilmesi gerekenler

Tatlı tüketiminde basit şeker içeren, yağ oranı yüksek tatlılardan kaçınılması gerektiğini belirten Adsız, dondurma veya sütlü tatlıların tercih edilmesini önerdi. Öğlen yemeklerinde ise meyveli granola, yoğurt gibi serinletici ve hafif yiyeceklerin tercih edilmesini tavsiye etti.

Akşam saat kaçta yemek yenmeli?

Akşam yemeklerinin en geç 20.00-20.30 saatleri arasında yenmesi gerektiğini belirten Adsız, özel durumlar için küçük öğünler önerdi. Akşam yemeği geç saatlere kalırsa, hafif bir atıştırmalıkla bu sürecin kontrol edilebileceğini söyledi. Ayrıca, alkol tüketimi ile tatlı tüketiminin birlikte yapılmaması gerektiğini vurguladı.

Aşırı sıcaklarda hangi besinler tüketilmemeli!

Aşırı sıcaklarda kremalı yemekler ve mayonez gibi ürünlerden uzak durulması gerektiğini belirten Adsız, bu besinlerin çabuk bozulabileceği ve sindirim sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Su tüketimine dikkat edilmeli

Eyyam-ı Bahur sıcaklıkları yaklaşırken, kadınların en az 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre su içmeleri gerektiğini belirten Adsız, egzersiz yapanlar için bu miktarın daha da artabileceğini ekledi. Kronik hastalar ve böbrek hastalığı olan bireylerin susamayı beklemeden su içmeleri gerektiğini vurguladı.

Yaz besinleri serinletici öneriler

Adsız, yaz aylarında tüketilmesi gereken besinler arasında salatalık, ayran, kefir, yoğurt, süt, cacık, soğuk çorba, salata ve zeytinyağlı yemekler olduğunu söyledi. Meyveler arasında ise kavun, karpuz ve çilek önerdi. Ayrıca, sebze suyu detoksları için dereotu, nane, reyhan ve roka gibi yeşilliklerin kullanılabileceğini belirtti.

Ödem Attıran Detoks Kürü Tarifi

Adsız,  haftada iki gün ödem atmak için ananas-limon ödem suyu tarifi verdi. Bu tarifte, maden suyu, limon suyu, ananas, taze nane ve kuru nane gibi malzemelerin blenderdan geçirilerek tüketilmesini önerdi. Adsız, gebelerin ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerin bu detoks tariflerini uygulamamalarını belirtti.  

Kaynak: Gossip Türkiye, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Devamını Oku

Gastronomi

Bursa’nın ilk halk lokantası açıldı

Osmangazi Belediyesi, dar gelirli vatandaşların, esnaf ve öğrencilerin düşük ücretlerle sağlıklı gıdaya ulaşabilmelerini sağlamak adına Osmangazi Halk Lokantası’nı hizmete açtı.

Yayınlandı

on

Yazar:

Önlüğünü giyerek kazanların başına geçen Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, 4 çeşidi 80 liradan satılan yemeklerin ilk servisini yaptı.

Osmangazi Belediyesi, Bursa’nın ilk halk lokantası olan Osmangazi Halk Lokantası’nı vatandaşların hizmetine sundu. Osmangazi halkının ucuz ve sağlıklı yemeğe ulaşımı için hayata geçirilen Osmangazi Halk Lokantası, Osmangazi Meydanı’nda açıldı. Hafta içi her gün saat 11.00 ile 15.00 saatleri arasında vatandaşlara hizmet verecek olan lokantada, 4 çeşit yemek 80 liradan satılacak. Günlük ortalama 1000 kişilik yemeğin çıkacağı Osmangazi Halk Lokantası’nda aynı anda 300 kişi ağırlanabilecek. Osmangazi Halk Lokantası’nın açılış gününde mercimek çorbası, orman kebabı, pirinç pilavı ve ayrandan oluşan menü vatandaşlara servis edildi. Osmangazi Halk Lokantası, hafta sonları ve resmi tatillerde kapalı olacak.

Osmangazi Halk Lokantası, vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tören ile hizmete açıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’ın ev sahipliğinde düzenlenen açılış törenine CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

AYDIN: “MALİYETİNE YEMEK SATIŞI YAPIYORUZ”

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum ortada. Ekonomik sıkıntılar, her geçen gün vatandaşlarımızı boğmaya devam ediyor. Bayram öncesi vatandaşlarımız ekonomik sıkıntıların yansımalarını çok ağır bir şekilde hissediyor. Asgari ücret, açlık sınırının yarısına düşmüş durumda. Emeklilerimizin durumu ise ortada. Emekli maaşları, hayatta kalmayı imkansız hale getirecek bir seviyede. Bu ekonomik tablo içerisinde, dar gelirli vatandaşlarımızın hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştırmak adına Osmangazi Halk Lokantası hizmetini başlatıyoruz. Burada vatandaşlarımıza maliyetine yemek satışı yapıyoruz” dedi.

“ESNAFIMIZA RAKİP OLMAK DÜŞÜNCESİNDE DEĞİLİZ”

Osmangazi Halk Lokantası projesini hayata geçirmelerindeki tek amacın dar gelirli yurttaşlara uygun fiyata yemek yeme imkanı sunmak olduğunun altını çizen Başkan Aydın, “Şunu belirtmek isterim ki biz, esnafımıza rakip olmak, onlarla rekabet etmek gibi bir düşüncede değiliz. Bizim temel amacımız, dar gelirli yurttaşlarımızın uygun fiyata yemek yemelerini sağlamak. Birkaç tane daha Osmangazi Halk Lokantası açabiliriz. Ancak çok sayıda açmayı düşünmüyoruz. İstanbul Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu, yaklaşık 3 yıldır bu hizmeti çok güzel şekilde yapıyor. Türkiye’de bunun örnekleri artarak çoğalıyor. Biz de ilk Osmangazi Halk Lokantası’nı vatandaşlarımızın hizmetine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

ÖZTÜRK: “VATANDAŞIMIZIN DERDİ İLE DERTLENİYORUZ”

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de yaptığı konuşmada, “Osmangazi Belediye Başkanımız Erkan Aydın’ın en önemli icraatlarından biri olan Osmangazi Halk Lokantası’nın ilçemize ve kentimize hayırlı olmasını diliyorum. Bizler her zaman vatandaşımızın derdi ile dertleniyoruz.  Ekonomik sıkıntılar içerisinde yaşamaya çalışan milletimizin derdine bir nebze de olsun çare olabilmek adına bu projeleri hayata geçiriyoruz. Aslında olması gereken halkın tamamının zenginleşmesidir. Ancak ne yazık ki ülkemizde vatandaşlarımız her geçen gün daha da fakirleşmektedir. Hayat pahalılığından vatandaşlarımız evlerine et götüremez duruma geldi. Açtığımız bu halk lokantaları ile vatandaşlarımıza ucuz ve sağlıklı yemekler sunmaya gayret ediyoruz.  Bursa’nın kalbi Osmangazi’de bu kadar anlamlı bir projeyi hayata geçiren Erkan Aydın başkanımıza ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile birlikte Osmangazi Halk Lokantası’nı vatandaşların hizmetine açıldı. Başkan Aydın, açılışından ardından önlüğünü giyerek kazanların başına geçip, vatandaşlara ilk servisi yaptı.

“ÇORBA FİYATINA 4 ÇEŞİT YEMEK YİYORUZ”

Osmangazi Halk Lokantası’na büyük ilgi gösteren ve açılış öncesinde uzun kuyruklar oluşturan Osmangazililer, yapılan hizmetten dolayı memnuniyetini dile getirdiler. Bir çorba fiyatına 4 çeşit yemek yediklerini ifade eden yurttaşlar, “Yemekler hem lezzetli hem ucuz. Halk adına yapılan en güzel hizmetlerden bir tanesi. Yüksek fiyatlardan dolayı, dışarda yemek yiyemez olmuştuk. Bu hizmeti bizlere sunarak uygun fiyata lezzeti yemeklerle buluşturan Erkan Başkanımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştular.

Kaynak: Gossip Türkiye ve Beyaz Haber Ajansı

Devamını Oku

Gastronomi

Güvensiz Gıda Her Yıl 100 Milyon İnsanı Hasta Ediyor!

Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan altıncı Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün teması “Beklenmeyene hazırlanın” olarak belirlendi.

Yayınlandı

on

Yazar:

Güvensiz Gıda insanları hasta ediyor ! Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan altıncı Dünya Gıda Güvenliği Günü’nün teması “Beklenmeyene hazırlanın” olarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Gıda işletmeleri, hükümetler ve tüketiciler, gıda kirliliğinin ve gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir” denildi.

Güvensiz Gıdanın Yol Açtığı Hastalıklar

DSÖ yetkilileri şu ifadeleri kullandı, “Gıdaların üretiminden tüketimine kadar her aşamada korunması gerekmektedir. DSÖ ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu konuyla ilgili küresel düzeyde farkındalık yaratmak amacıyla uluslararası günü ortaklaşa organize ediyor. Doğu Akdeniz Bölgesi, gıda kaynaklı hastalıkların ciddi bir yükünü taşıyor. DSÖ’nün 2015 yılı tahminlerine göre, Bölge’de yaşayan 100 milyon kişi her yıl gıda kaynaklı hastalıklara maruz kalıyor; bu vakaların 32 milyonu 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor. Patojenlerin neden olduğu gıda kaynaklı ishalli hastalıklar Bölge’deki gıda kaynaklı hastalık yükünün %70’ini oluşturmaktadır. Bölge’de yılda yaklaşık 37.000 kişi, başta gıda kaynaklı ishal, tifo, hepatit A ve bruselloz olmak üzere, güvensiz gıda tüketimi nedeniyle hayatını kaybediyor. Gıda güvenliği önlemleri, bu hastalıkların Bölge’de ve küresel olarak sağlık ve refah üzerindeki etkisini azaltmak için hayati öneme sahiptir”

Gıda kaynaklı hastalıkların küresel yüküne ilişkin DSÖ tahminleri

“Gıda kaynaklı patojenlerin yanı sıra doğal toksinler ve sentetik kimyasallar da gıda kaynaklı bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Gıdalardaki çok sayıda kimyasal kirletici madde, kanser de dahil olmak üzere bulaşıcı olmayan ciddi hastalıklara neden olabilir; organ yetmezliği; ve üreme ve gelişim bozuklukları. Bölge, sıcak hava dalgaları, kuraklık, su baskınları ve zoonotik hastalıkların yayılmasındaki artış gibi iklim değişikliğiyle bağlantılı olaylardan kaynaklanan halk sağlığı sorunlarıyla boğuşuyor. İnsani krizler, diğer acil durumlar ve siyasi istikrarsızlık, güvenli gıda, su ve sanitasyona erişimin yanı sıra sağlık hizmetlerine erişimi de kısıtlıyor. En savunmasız ve dışlanmış insanlar genellikle en kötü durumla karşı karşıya kalıyor”

Gıda Güvenliği 

Bu yıl aynı zamanda gıda güvenliği etkinliklerine ilişkin sınırlar arasında ve üyeler arasında hızlı bilgi alışverişini kolaylaştıran Uluslararası Gıda Güvenliği Otoriteleri Ağı’nın (INFOSAN) 20. yılını kutluyor. DSÖ ve FAO tarafından ortaklaşa yürütülen INFOSAN, gıda kaynaklı hastalıkları önlemek ve hayat kurtarmak için risk yönetimi önlemlerinin zamanında uygulanmasını sağlar. Gıda güvenliği olayları yerel örneklerden küresel acil durumlara hızla büyüyebilir. Gıda güvenliğiyle ilgili acil durumlar, yerel ve/veya uluslararası pazarlardaki kontamine gıdalardan kaynaklanabileceği gibi, elektrik kesintileri veya çatışmalar nedeniyle gıda kontrolleri ve tedarik zincirinde meydana gelen aksamalardan da kaynaklanabilir. Bu, gıda güvenliği sorunlarının üstesinden gelmek, tüketici sağlığını korumak ve ulusal ve küresel düzeyde adil gıda ticareti uygulamalarını sağlamak için birlikte çalışmayı herkesin sorumluluğu haline getiriyor. DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Ofisi, güçlü ulusal gıda kontrol sistemleri oluşturma ve güvenli gıda işlemeyi teşvik etme konusunda Bölge ülkelerine liderlik etmeye ve desteklemeye devam etmektedir. Bu da, DSÖ Küresel Gıda Güvenliği Stratejisi 2022-2030’da belirlenen küresel hedeflere 2030 yılına kadar ulaşılmasına yardımcı olacak”


Kaynak: Gossip Türkiye, Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

Devamını Oku

Popüler Haberler

Copyright © 2024 Orbis Medya Bilgi ve İletişim Teknolojileri Ltd. Şti. Her hakkı saklıdır. Web sitemizdeki haber, makale ve içeriklerin her hakkı saklıdır.
İçeriklerimizin izinsiz kullanımı halinde yasal işlem başlatılacaktır.